sobota, 4 stycznia 2020

Raport DDD

Praca biologa terenowego
Każda firma działająca w branży produkcji i przetwórstwa żywnościowego musi spełniać bardzo restrykcyjne wymogi jakościowe. Chodzi głównie o zasady BHP. Niestety tam, gdzie jest żywność, tam najczęściej pojawiają się szkodniki tj. myszy, szczury czy insekty.



Dostęp takich zwierząt do pomieszczeń produkcyjnych jest zabroniony i nie może posiadać to miejsca, więc firmy powinny podejmować działania mające uniemożliwić szkodnikom dostanie się do zakładu. Biolog terenowy audyt tworzy w takim przypadku z uwzględnieniem miejsca prowadzenia działalności, jego charakteru i rodzajów dostępnych zagrożeń. Biolog sprawdza, czy w firmie wszystkie drogi ewakuacyjne są na tyle bezpieczne, by szkodniki nie mogły się tam zdobyć. Wykonuje się różnego rodzaju sprawozdania i ocenia, jak ma się to zabezpieczenie do tego, w jaki sposób funkcjonuje firma. Biolog terenowy raport sporządza głównie obiektywnie i rzetelnie w odniesieniu do sytuacji, jaką zastał na miejscu w firmie. Do oceny bierze się różnorodne czynniki. Testuje się zastosowane rozwiązania, metody zapobiegania szkodnikom i ich tępienia. Jeśli te metody nie działają, niezbędne jest wykonanie dezynsekcji i deratyzacji, która ma na celu oczyszczenie terenu produkcji, a tym samym poprawę bezpieczeństwa zdrowia pracowników i późniejszych klientów konkretnej firmy. Wielu przedsiębiorców działających w branży spożywczej nie zdaje sobie sprawy z tego, jak znacząca jest systematyczna kontrola jakości wykonywana przez doświadczonego biologia z uprawnieniami. Na 100 procent nie warto tej kontroli odkładać w czasie.

Zobacz także: biolog terenowy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz