wtorek, 11 kwietnia 2017

Komory do mrożenia

Magazyny chłodnicze

Sporo towarów spożywczych ma relatywnie krótki termin spożycia i musi być wykorzystana dość szybko, jeżeli już ma zachować własne walory odżywcze i smakowe. Zbyt długie przechowywanie żywności w nieodpowiednich postanowieniach ma możliwość nawet sprawić, że będzie dla nas trująca.

Lodówka daje możliwość na przedłużenie czasu przechowywania, niemniej jednak jednym z najlepiej niezawodnych metod utrwalania żywności jest jej zamrażanie.

Jeżeli już zależy nam na uniknięciu przykrych skutków ubocznych zamrażania, takich jak zmiana koloru, smaku, zapachu i wartości odżywczych, należałoby zainwestować w szokowe mrożenie, które minimalizuje negatywny wpływ obniżenia temperatury na produkty. Im szybciej zamrozimy ryby albo owoce, tym mniej znajdzie się wewnątrz kryształków lodu, które mogą po odmrożeniu przemienić ich konsystencję. Dlatego szokowe schładzanie jest niezbędną inwestycją dla przedsiębiorstw gastronomicznych, oferujących catering albo restauracji.

W sytuacji utrudnionych i niesystematycznych dostaw szokowe mrożenie może w ogromnym stopniu ułatwić kontrolowanie restauracją. Tak zmrożone warzywa, mięsa, owoce i inne składniki mogą czekać dowolnie długo na to, aż będą potrzebne do przyrządzenia dania i być aktualnie jakości porównywalnej z tą, jaką mają produkty świeże. Urządzenia służące do szokowego schładzania są co więcej stosunkowo łatwe w obsłudze.

To wszystko sprawia, że szokowe schładzanie, jak żadna inna forma utrwalania żywności, daje możliwość na racjonalne gospodarowanie zasobami przy minimalizacji wszelkich skutków ubocznych zamrażania.

Polecamy: komora chłodnicza używana.

0 komentarze:

Prześlij komentarz